Skillnad mellan versioner av "Styrelsen"

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
(→‎Utskott: uppdaterar texten efter nuvarande struktur)
 
(52 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Styrelsen''' i [[Föreningen Kulturhuset]] är ansvarig för att verksamheten fungerar och att beslut som tas på [[Föreningen_Kulturhuset#F.C3.B6reningsm.C3.B6ten|föreningsmöten]]a genomförs. Styrelsen består av sju ordinarie [[ledamöter]] och fyra [[suppleanter]] som väljs på föreningens höst- och vårmöten.  
+
'''Styrelsen''' i [[Föreningen Kulturhuset]] är ansvarig för att verksamheten fungerar och att beslut som tas på [[Föreningen_Kulturhuset#F.C3.B6reningsm.C3.B6ten|föreningsmöten]]a genomförs. Styrelsen består av fem ordinarie [[Ordlista över obegripliga ord#L|ledamöter]] och tre [[Ordlista över obegripliga ord#S|suppleanter]] som väljs på föreningens höst- och vårmöten.  
  
Styrelsen har tre olika utskott, [[Styrelsen#Arbetsutskottet|arbetsutskottet]], [[Styrelsen#Ekonomiutskottet|ekonomiutskottet]] och [[Styrelsen#Personalutskottet|personalutskottet]].
+
Styrelsen har tre olika utskott, [[Styrelsen#Arbetsutskottet|arbetsutskottet]], [[Styrelsen#Ekonomiutskottet|ekonomiutskottet]] och [[Styrelsen#Personalutskottet|personalutskottet]]. Utöver detta finns en rad olika arbetsgrupper och ansvarsområden.
  
Utöver detta finns en rad olika andra roller och funktioner, exempelvis verkstadssamordnare, arrangemangssamordnare och press- och mediaansvarig.
+
Alla föreningens medlemmar har rätt att närvara på styrelsens möten som äger rum en gång per månad. Jönköpings Kommun har sedan 1998 rätt att ha tre [[Ordlista över obegripliga ord#A|adjungerade]] ledamöter i Föreningen Kulturhusets styrelse.  
  
Alla föreningens medlemmar har rätt att närvara på styrelsens möten som äger rum ungefär en gång per månad.
+
= Uppbyggnad =
  
[[Jönköpings Kommun]] har sedan 1998 tre [[adjungerade]] ledamöter i Föreningen Kulturhusets styrelse.
+
== Roller och funktioner ==
  
== Uppbyggnad ==
+
* [[Ordlista över obegripliga ord#O|Ordförande]]
 +
* Vice ordförande
 +
* Sekreterare
 +
* Utskottsrepresentanter i:
 +
**[[Styrelsen#Arbetsutskottet|Arbetsutskottet]]
 +
**[[Styrelsen#Ekonomiutskottet|Ekonomiutskottet]]
 +
**[[Styrelsen#Ekonomiutskottet|Ekonomiutskottet]]
 +
* Kontaktpersoner för:
 +
** [[Arrangemangsgruppen]]
 +
** [[Informationsgruppen]]
 +
** [[Nyfiketgruppen]]
 +
** [[Fastighetsgruppen]]
 +
** [[Medlemsföreningar|Medlemsföreningarna]]
 +
** [[Öppna Verkstäderna]]
 +
 
 +
== Utskott ==
 +
 
 +
Det finns tre utskott i Kulturhuset, Arbetsutskottet, Personalutskottet och Ekonomiutskottet. Utskotten finns till för att underlätta styrelsen beslutsfattande under styrelsemöten, utskotten förebereder nämligen förslag för styrelsen att ta ställning till.
  
 
=== Arbetsutskottet ===
 
=== Arbetsutskottet ===
  
Arbetsutskottet (AU) förbereder och planerar styrelsemötena. De är styrelsens beslutande organ mellan styrelsemötena. Besluten i AU måste tas enhälligt. AU består av ordföranden, sekreteraren samt [[administrativ samordnare]].
+
Arbetsutskottet (AU) förbereder och planerar styrelsemötena. De är styrelsens beslutande organ mellan styrelsemötena. Besluten i AU fattas med [[Ordlista över obegripliga ord#K|konsensus]]. AU består av ordföranden och sekreteraren.  
  
 
=== Ekonomiutskottet ===
 
=== Ekonomiutskottet ===
  
Ekonomiutskottet (EU) ansvarar för översyn av ekonomin. De följer upp och bereder ekonomiska frågor till styreslen. EU består av minst två ledamöter från styrelsen samt den administrativa samordnaren.
+
Ekonomiutskottet (EU) ansvarar för översyn av ekonomin. De följer upp och bereder ekonomiska frågor till styrelsen. EU består av minst två ledamöter från styrelsen.
  
 
=== Personalutskottet ===
 
=== Personalutskottet ===
  
Personalutskottet (PU) ansvarar för kontakt och kommunikation med personalen. De håller personalmöten, medarbetarsamtal och liknande. De ska också följa upp och bereda personalrelaterade frågor. PU består av minst två personer från styrelsen.
+
Personalutskottet (PU) ansvarar för kontakt och kommunikation med personalen. De håller personalmöten, medarbetarsamtal och liknande. De ska också följa upp och bereda personalrelaterade frågor, samt hålla koll så att styrelsen lever upp till sitt arbetsgivaransvar. PU består av minst två personer från styrelsen.
 +
 
 +
== Arbetsgrupper och ansvarsområden ==
 +
 
 +
* Information, kommunikation och media
 +
* Loppisen
 +
* Medlemsföreningar
 +
* Musiken
 +
* Nyfiket
 +
* Fastighetsgruppen
 +
* Verkstäderna
 +
 
 +
= Ansvar och befogenheter =
 +
Styrelsen ansvarar för beslutsfattande i föreningen mellan årsmötena. Alla beslut ska utgå från [[Media:Stadgar för Föreningen Kulturhuset i Jönköping 2013-06-02.pdf|stadgarna]], som är föreningens grund. I stadgarna beskrivs bland annat föreningens syfte, hur årsmöten ska gå till, styrelsens sammansättning, hur en blir medlem samt uteslutning av medlemmar och nedläggning av föreningen.
 +
 
 +
Styrelsen har också det yttersta ansvaret för föreningens ekonomi, varje vårmöte när bokslutet (redovisning av hur pengar använts) presenteras får medlemmarna rösta för om de vill ge styrelsen ansvarsfrihet för hur de använt pengarna under året som gått.
 +
Styrelsen har också arbetsgivaransvar för de anställda och ska se till att lagar och fackliga avtal följs.
 +
 
 +
I [[Media:Styrelsedokument 240410.pdf|styrelsedokumentet]] finns det beskrivet hur styrelsen ska arbeta.
 +
 
 +
= Styrelsemöten =
 +
 
 +
===Kallelser===
 +
Kallelser till styrelsemötena skickas ut senast en vecka innan själva mötet. Det är [[Arbetsutskottet]] som förbereder mötena och skickar ut kallelsen. Alla föreningens medlemmar är välkomna att delta på styrelsens möten.
 +
 
 +
===Beslutsunderlag===
 +
Varje fråga som behandlas på ett styrelsemöte ska ha ett s.k. beslutsunderlag. Det är en kort sammanfattning av den fråga som ska behandlas på mötet. Beslutsunderlaget finns till för att styrelsemedlemmar ska kunna läsa in sig innan mötet, så att mötet inte ska ta så lång tid, men också för att medlemmar och medlemsföreningar ska kunna se vilka saker som diskuteras på styrelsemötet. Detta är en del av demokratin - kanske vill du vara med på ett styrelsemöte om du ser att en fråga du själv tycker är viktig ska diskuteras. En mall för att skriva beslutsunderlag på wikin finns här: [[Beslutsunderlag motion datum, Mall]].
  
=== Roller och funktioner ===
+
===Protokoll===
 +
Under mötet skriver sekreteraren ett protokoll, efter mötet läses protokollet igenom av två justerare, signeras av ordförande, sekreteraren och justeraren för att sedan arkiveras. Mötesprotokoll finns att läsa här på wikin eller på kontoret i Kulturhuset.
  
Dessa roller är just nu under diskussion, namnen kan komma att ändras.
+
== Protokoll och beslutsliggare ==
  
* Ordförande - Samordnar styrelsens arbete.
+
* [[Föredragningslista till styrelsemöten]]
* Sekreterare -
+
* [[Protokoll från Styrelsemöten]]
* Arrangemangsamordnare -
+
* [[Styrelsens beslutsliggare]]
* Informationssamordnare -  Ansvarar för att samordna information, reklam och marknadsföring.
 
* Press- och mediaansvarig - Ansvarar för vårt mediaarbete. Pratar med press när de hör av sig och kontaktar dem vid lämpliga tillfällen.
 
* Nyfiketsamordnare -
 
* Verkstadssamordnare - ansvarar för de [[Öppna Verkstäderna]]; har kontakt med verkstadsansvariga, studieförbund och så vidare.
 
* IT-samordnare - ansvarar för nätverk, att hemsidan fungerar (men inte innehållet) och Kulturhusets wiki.
 
  
== Ansvar och befogenheter ==
+
= Jour =
 +
Som ledamot i styrelsen ingår att hjälpa till med ideell jour-verksamhet i huset. Detta sker främst under helger då jouren består i att se till att det städas efter loppisen, hålla koll på och svara på frågor som kan uppstå vid bokningar på helgdagar då kontoret är stängt. Helgjouren kan skötas nästan helt på distans.
  
== Styrelsemöten ==
+
Vid festjour så tittat du till en fest och befinner dig på eller i närheten av Kulturhuset under hela tiden som festen pågår. Du kan få arvode för att vara festjour. Som jour ser du till att festen följer de avtalade reglerna, och festjouren har rätt att avbryta festen om någon bryter mot dem och inte slutar vid tillsägning.
  
== Dokumentation ==
+
Mer utförlig information om [[Helg- och festjour på Kulturhuset i Jönköping|hur helg- och festjour går till]] hittar du här. Det kan vara bra att ha helg- eller festjour tillsammans med någon första gångerna, tills du känner dig varm i kläderna.
  
== Jour ==
+
= Valberedning =
  
Det finns två typer av jour på Kulturhuset, '''''[[helgjour]]''''' och '''''[[festjour]]'''''. Helgjouren är varje helg och är till för att understödja uthyrningar under helgen samt se till att det bli städat efter loppisen. Festjouren är som det låter till för att bistå och understödja fester som arrangeras i huset. Festjouren är ett arvoderat uppdrag.
+
[[Valberedningen]] på Kulturhuset har som uppgift att hitta kandidater till föreningens styrelse samt revisorer.  
  
Vi diskuterar just nu ett projekt som vi kallar ''[[Hustomteprojektet]]'' där syftet bland annat är att fasa över jourarbetet från styrelsen till fasta personer så att inget av styrelsens arbete är arvoderat. Arvoden ska istället betalas ut på ett rättvist sätt till personer som är utbildade för uppgiften.
 
  
 
[[Kategori:Föreningen Kulturhuset]]
 
[[Kategori:Föreningen Kulturhuset]]
 +
[[Kategori:Styrelsearbete]]
 
[[Kategori:Vår organisation]]
 
[[Kategori:Vår organisation]]

Nuvarande version från 9 oktober 2024 kl. 23.13

Styrelsen i Föreningen Kulturhuset är ansvarig för att verksamheten fungerar och att beslut som tas på föreningsmötena genomförs. Styrelsen består av fem ordinarie ledamöter och tre suppleanter som väljs på föreningens höst- och vårmöten.

Styrelsen har tre olika utskott, arbetsutskottet, ekonomiutskottet och personalutskottet. Utöver detta finns en rad olika arbetsgrupper och ansvarsområden.

Alla föreningens medlemmar har rätt att närvara på styrelsens möten som äger rum en gång per månad. Jönköpings Kommun har sedan 1998 rätt att ha tre adjungerade ledamöter i Föreningen Kulturhusets styrelse.

Uppbyggnad

Roller och funktioner

Utskott

Det finns tre utskott i Kulturhuset, Arbetsutskottet, Personalutskottet och Ekonomiutskottet. Utskotten finns till för att underlätta styrelsen beslutsfattande under styrelsemöten, utskotten förebereder nämligen förslag för styrelsen att ta ställning till.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet (AU) förbereder och planerar styrelsemötena. De är styrelsens beslutande organ mellan styrelsemötena. Besluten i AU fattas med konsensus. AU består av ordföranden och sekreteraren.

Ekonomiutskottet

Ekonomiutskottet (EU) ansvarar för översyn av ekonomin. De följer upp och bereder ekonomiska frågor till styrelsen. EU består av minst två ledamöter från styrelsen.

Personalutskottet

Personalutskottet (PU) ansvarar för kontakt och kommunikation med personalen. De håller personalmöten, medarbetarsamtal och liknande. De ska också följa upp och bereda personalrelaterade frågor, samt hålla koll så att styrelsen lever upp till sitt arbetsgivaransvar. PU består av minst två personer från styrelsen.

Arbetsgrupper och ansvarsområden

  • Information, kommunikation och media
  • Loppisen
  • Medlemsföreningar
  • Musiken
  • Nyfiket
  • Fastighetsgruppen
  • Verkstäderna

Ansvar och befogenheter

Styrelsen ansvarar för beslutsfattande i föreningen mellan årsmötena. Alla beslut ska utgå från stadgarna, som är föreningens grund. I stadgarna beskrivs bland annat föreningens syfte, hur årsmöten ska gå till, styrelsens sammansättning, hur en blir medlem samt uteslutning av medlemmar och nedläggning av föreningen.

Styrelsen har också det yttersta ansvaret för föreningens ekonomi, varje vårmöte när bokslutet (redovisning av hur pengar använts) presenteras får medlemmarna rösta för om de vill ge styrelsen ansvarsfrihet för hur de använt pengarna under året som gått. Styrelsen har också arbetsgivaransvar för de anställda och ska se till att lagar och fackliga avtal följs.

I styrelsedokumentet finns det beskrivet hur styrelsen ska arbeta.

Styrelsemöten

Kallelser

Kallelser till styrelsemötena skickas ut senast en vecka innan själva mötet. Det är Arbetsutskottet som förbereder mötena och skickar ut kallelsen. Alla föreningens medlemmar är välkomna att delta på styrelsens möten.

Beslutsunderlag

Varje fråga som behandlas på ett styrelsemöte ska ha ett s.k. beslutsunderlag. Det är en kort sammanfattning av den fråga som ska behandlas på mötet. Beslutsunderlaget finns till för att styrelsemedlemmar ska kunna läsa in sig innan mötet, så att mötet inte ska ta så lång tid, men också för att medlemmar och medlemsföreningar ska kunna se vilka saker som diskuteras på styrelsemötet. Detta är en del av demokratin - kanske vill du vara med på ett styrelsemöte om du ser att en fråga du själv tycker är viktig ska diskuteras. En mall för att skriva beslutsunderlag på wikin finns här: Beslutsunderlag motion datum, Mall.

Protokoll

Under mötet skriver sekreteraren ett protokoll, efter mötet läses protokollet igenom av två justerare, signeras av ordförande, sekreteraren och justeraren för att sedan arkiveras. Mötesprotokoll finns att läsa här på wikin eller på kontoret i Kulturhuset.

Protokoll och beslutsliggare

Jour

Som ledamot i styrelsen ingår att hjälpa till med ideell jour-verksamhet i huset. Detta sker främst under helger då jouren består i att se till att det städas efter loppisen, hålla koll på och svara på frågor som kan uppstå vid bokningar på helgdagar då kontoret är stängt. Helgjouren kan skötas nästan helt på distans.

Vid festjour så tittat du till en fest och befinner dig på eller i närheten av Kulturhuset under hela tiden som festen pågår. Du kan få arvode för att vara festjour. Som jour ser du till att festen följer de avtalade reglerna, och festjouren har rätt att avbryta festen om någon bryter mot dem och inte slutar vid tillsägning.

Mer utförlig information om hur helg- och festjour går till hittar du här. Det kan vara bra att ha helg- eller festjour tillsammans med någon första gångerna, tills du känner dig varm i kläderna.

Valberedning

Valberedningen på Kulturhuset har som uppgift att hitta kandidater till föreningens styrelse samt revisorer.