Verksamhetsplan 2015

Från Kulturhuset Jönköping Wiki

Syftet för Föreningen Kulturhuset är att driva ett Kulturhus i Jönköping. Denna verksamhetsplan kommer därför utgå ifrån att vi behåller den samordnande rollen i huset och att vi fortsätter att förfoga över lokalerna på samma sätt som idag även under år 2015.

Administration

Vi ska Utveckla möjligheter att boka lokaler, loppis Få igång så att vårt bokningssystem finns online.

Lokalbokning

Hemsidan

Organisation

Föreningen

Styrelsearbete

Vi ska gå igenom beslut tagna de senaste åren för att kontrollera vad som inte blivit genomfört och om det ska genomföras framöver.

Inflytande och delaktighet

Vi sträva efter att utveckla Kulturhusets wiki till ett redskap som tjänar aktiva i huset.

Kulturmåndag

Vi ska


Musikverksamheten

Vi ska fortsätta utveckla musiken i alla dess former på Kulturhuset.

Musikscenerna

Vi ska fortsätta utveckla möjligheterna till att arrangera och sätta upp spelningar på Kulturhuset.

Replokalerna

Vi ska genomföra en översyn av våra replokaler och hyresgästerna där. Vi ska ta fram nya riktlinjer för verksamhet i replokalerna. Vi ska fokusera på att uppmuntra unga musiker, framför allt tjejer och i synnerhet subkulturella och alternativa musikstilar.

Ljud- och inspelningsstudion

Inspelningsmöjligheterna ska fortsätta utvecklas under året. Förhoppningen är att Kulturhuset innan årets slut ska ha en fullt fungerande inspelningsstudio med egen utrustning där band och musiker kan spela in, mixa och producera sin egen musik. Målet är att band och artister som repar i huset ska kunna spela in sin första demo i Kulturhuset.

Öppna scenen i Nyfiket

Den öppna scenen kan bli en självklar plats för oetablerade musiker i Jönköping.

Ljud- och ljusutbildningar

Vi ska under året: - fortsätta utveckla våra grundläggande ljudutbildningar. - utveckla en fortsättningskurs för ljudteknik. - genomföra minst en grundläggande ljusutbildning.

Målet är att Kulturhuset ska kunna certifiera egna ljudtekniker.

Målgruppen för dessa utbildningar ska vara personer som är intresserade av att engagera sig i huset och dess verksamhet.

Teaterverksamheten

Vi ska utveckla våra kontakter med de fria teatergrupper som finns i Jönköping och runt om i regionen för att se vad vi kan göra för att öka deras engagemang och aktivitet i huset.

Vi ska minst genomföra planerad upprustning av Teaterbion. Vi ska fortsätta utreda möjligheterna att renovera Teaterbion och bygga om den till en B-scen. Om möjligt ska denna renovering genomföras under året.

Verkstäderna

Vi ska fortsätta utveckla våra öppna verkstäder och samarbetet med ABF.

Vi ska under året - öppna en screentrycksverkstad inom ramen för hantverksverkstadens verksamhet - genomföra en arbetshelg med verkstäderna - verka för att i samarbete med ABF öppna fler verkstäder

Målet är att

Medlemsföreningarna

Under det kommande året ska vi fortsätta vår samverkan med medlemsföreningarna.

Målet är att göra dem mer delaktiga i hela husets verksamhet.

Folkbildning

Folkbildningen ska även i fortsättningen ha en central roll. Vi ska försöka arbeta mer inom ramen för studiecirklar. Fokus ska vara att uppmuntra unga arrangörer till att utveckla sina egna arrangemang.

Arrangemang

Vi ska genomföra två stora arrangemang under året, ett på våren och ett på hösten.

Nyfiket

Vi ska fortsätta utveckla rutiner och strukturen kring Nyfiket. Syftet är att göra det enklare för folk att komma in, bli aktiva och slutligen självgående. Målet är att få en bra, hållbar struktur kring alla arrangemang och nuvarande öppetdagar för att framöver kunna utveckla med flera dagar och mer aktivitet.

Vi ska verka för att olika invandrar-föreningar ska få möjlighet att driva Nyfiket någon dag i veckan, då de kan bjuda på mat från hemlandet och genomföra kulturarrangemang öppna för allmänheten. Syftet är att skapa en mötesplats för ökad förståelse och tolerans mellan olika kulturer och grupper.

Samarbeten andra organisationer

Vi ska utreda möjligheterna att söka medlemsskap i Trans European Halles som är ett initiativ från Mejeriet i Lund. Det är ett nätverk för alternativa kulturcentrum.

Lokaler

Vi räknar med att behovet av anpassningsbara och dynamiska lokaler kommer vara fortsatt stort. Utvecklingen mot mer öppna verksamheter, i form av exempelvis verkstäderna, öppna replokalen och projektet med ljud- och inspelningsstudion ska därför fortsätta. Föreningen Kulturhuset har unika möjligheter att erbjuda flexibla och användarvänliga lokaler som lätt anpassas efter våra målgruppers väldigt olika behov.

Kombinationen av föreningslokaler och mer öppna utrymmen och lokaler ska finnas kvar. Deltagarkulturen ska även i fortsättningen stå i centrum för föreningens verksamhet.

Verksamheten ska vara öppen och utåtriktad. Vi ska också verka för att skapa fler scener i huset.

När lokaler sägs upp eller fasta verksamheter flyttas ska vi försöka hitta lösningar för ännu mer öppen och inkluderande verksamhet.

Vi ska under året:

  • Utveckla scenen i Nyfiket utifrån de behov som finns. (se vidare Öppna Scenen i Nyfiket under Musikverksamheten)
  • Om möjligt påbörja byggandet av ett öppet kontor med plats för datorer, kopiatorn, laminering, skärmaskinen och annan kontorsutrustning samt licenser till exempelvis bildredigering, lay-outprogram och bokföringsprogram.
  • Se till att städ- och vaktmästeri flyttas till en mer central plats i huset.
  • Utöka möjligheterna och utrymmet för förvaring för olika föreningar, exempelvis se över lösningen med gallerburar på kallvinden.
  • Se över möjligheterna att bygga ut Insikten, öppna upp för större publik, samt bygga ett ordentligt ljud- och ljusbås, samt om möjligt påbörja även denna renovering.
  • I samarbete med Tekniska Kontoret se över möjligheterna att bygga om Teaterbion och uppgradera denna till en B-scen, och om möjligt påbörja denna ombyggnad.
  • Undersöka möjligheterna att utveckla Stora Salen och eventuellt Studion till en gemensam konferens- fest-, spelning- musik- m.m.-sal med flyttbara väggar och plats för upp till 1500 personer.
  • Renoveringar ska när det är möjligt göras i samverkan med Tekniska Kontoret.
  • Om möjligt söka stöd från Boverket, Allmänna Arvsfonden och liknande myndigheter för genomförandet av dessa projekt.

Sammanfattning: